Gestionarea timpului | Tehnica Pomodoro


Tehnica Pomodoro este o strategie de management al timpului. Creata in anii `80 de italianul Francesco Cirillo, metoda consta, in segmentarea timpului de lucru in intervale de 25 de minute in care te concentrezi pe o singura activitate. Dupa aceste 25 de minute, iti iei 5 minute de repaus, apoi treci la al doilea Pomodoro. La fiecare 4 etape Pomodoro complete, se recomanda o pauza mai lunga, de 20-30 de minute, astfel incat mintea si corpul sa se relaxeze si sa isi reincarce bateriile. Ai nevoie doar de un ceas cu alarma si de disciplina.

Iata etapele concrete:
1. Scrie pe o foaie task-urile pe care le ai de indeplinit in ziua respectiva. Asociaza fiecareia un grad de importanta si de urgenta, pentru prioritizare, precum si un timp de rezolvare estimat, pentru programarea lor in economia zilei.
2. Elimina orice element care te-ar putea distrage (telefon, email, chat..)
3. Alege primul task (unul singur!), seteaza-ti timerul la 25 de minute si apuca-te de treaba. Nu te lasa intrerupt. Daca iti amintesti ca ai ceva important de facut si nu vrei sa uiti, noteaza pe o foaie de hartie, dar pastreaza-ti focusul pe task.
4. Cand suna alarma, ia obligatoriu pauza. Relaxeaza-te si detaseaza-te de tot ce inseamna munca. Suna pe cineva la care tii, bea o cafea aromata sau un ceai, fa cateva miscari ale gatului, spatelui, bratelor.
5. Dupa patru secvente de 25 + 5, ia o pauza mai mare de 20-30 de minute.
6. Dupa terminarea pauzei, apuca-te din nou de munca, aplicand aceleasi reguli.

Dupa cum vedeti, tehnica Pomodoro nu e complicata, iar pe masura ce o practici, vei fi tot mai eficient, mai implicat si mai constient de activitatea desfasurata. Te vei bucura de o detasare de mediul extern si de o concentrare mai buna pe lucrul facut, de o capacitate mai mare de organizare, scapand de anxietatea data de multitasking. Vei uita de stresul la locul de munca.

Corina Anghel, Specialist comunicare APT Group

Sursa: bit.ly/1HHjEJJ