Cum sa cresti in cariera, anul acesta (partea I)


2016 este oficial aici. Dupa euforia Sarbatorilor urmeaza acele momente de respiro, de intoarcere spre tine insuti. Te retragi, voit, in gandurile tale, incercand sa faci o prognoza pentru noul an si sa decizi cam ce lucruri ti-ai dori sa se intample si ce ai tu de facut pentru asta. E un joc al introspectiilor psihologice, pe apele miscatoare ale unui viitor imprevizibil, in care singurele certitudini sunt, paradoxal, nu realitatile concrete, ci visele. Cu cat mai indraznete, cu atat mai bine. Think big!

Asadar, care initiativele pe care le vei aborda in 2016, ca sa treci la nivelul urmator, in cariera ta? De unde sa incepi? Iata un mini-ghid, cu idei simple; unele aparent trasnite, out-of-the-box, cum se mai zice, altele care cer ceva munca, dar toate pline de miez si cu potential de a te duce in liga mare a profesionistilor.


 1. Actualizeaza-ti CV-ul si foloseste-l pentru a ”ataca” joburi mai bune

CV-ul este cel mai important ”document financiar” al tau. Daca vrei sa obtii un loc de munca mai bun sau un salariu mai mare, este primul lucru pe care un potential angajator il va cere inainte de a fi de acord sa te cheme la interviu. Din el trebuie sa reiasa clar – chiar sa sara in ochi ! – acele lucruri care te diferentiaza de ceilalti: abilitati, competente, realizari concrete.

2. Aduna cel putin 20 de recomandari pe LinkedIn

Vrei un avantaj atunci cand angajatorii si head-hunter-ii fac cautari pe LinkedIn? Pentru asta trebuie sa cresti dramatic numarul de recomandari scrise pe pagina ta. Cu cat autorii lor sunt nume mai sonore in industrie, cu atat mai bine. Iar daca tot esti acolo, actualizeaza-ti si profilul!

3. Publica cel putin cate un articol pe luna, in specialitatea ta

Ai o multime de optiuni pentru a-ti face numele cunoscut. Fiecare industrie beneficiaza de structuri editoriale online, de la site-urile companiilor, la grupurile de pe retelele de socializare, de la blogurile specialistilor la paginile comunitatilor, de la publicatiile nisate la cele ale asociatiilor profesionale. Nu te auto-cenzura: libertatea de opinie si accesul la spatiul public nu au fost niciodata mai puternic democratizate. Asigura-te insa ca, la fiecare articol, sa adaugi un scurt bio, doua propozitii despre tine.

4. Fa un pas lateral

… si mai invata ceva nou, adauga in portofoliul propriu inca o competenta, conexa cu specialitatea ta sau macar una transferabila, indiferent de industrie. Poti face acest lucru si din mers, aderand la o cauza umanitara, integrandu-te intr-o structura de voluntariat, o organizatie de afaceri sau pur si simplu initiind proiecte originale, pe baza ideilor tale proprii.

5. Iesi din zona ta de confort

Accepta provocarile care vin din partea companiei, chiar daca asta presupune relocarea in alta localitate, tara sau chiar continent. Știu, este o miscare majora de viata, de familie si de cariera. Dar gandeste-te ce impact are in CV o experienta multi-culturala.

6. Participa ca speaker la conferintele de profil

Vei deveni cunoscut (si recunoscut) ca expert in domeniul tau, iti vei exersa abilitatile de relationare si comunicare, vei lua contact cu personalitatile momentului si mai ales vei afla mult mai multe despre industria in care operezi, decat din informatiile transmise online.

7. Genereaza valoare adaugata intalnirilor de networking, schimband abordarea

In loc sa iti construiesti prezentarea proprie si a companiei cu succesele, produsele si serviciile ei, incearca sa afli ce nevoi au reprezentantii potentialelor companii – client si sa vii in intampinarea lor cu deschiderea de a-i ajuta.

8. Ofera mentorat, training si coaching celor aflati la inceputul carierei sau in echipele stabile

A ”preda” ceea ce stii deja este si o buna ocazie de a te verifica daca esti conectat la tot ce e nou in industrie. Totodata iti vei exersa abilitatile de comunicare, competentele de management al timpului si de formator.

Corina Anghel, Consilier in cariera, APT Group 

Ian, 04, 2016

0

SHARE THIS