Schimbarea carierei | 5 mituri de care ar trebui sa uitam (partea a II-a)


Afla ce trebuie sa iei in considerarea cand balanta de putere dintre candidat si angajator se inclina decisiv in favoarea primului. Citeste continuarea articolului “Schimbarea carierei”.


 La ce mituri ar trebui sa renuntam? 

  • “Nu-ti parasi locul de munca inainte de a asculta contraoferta angajatorului!”

Daca vrei sa pleci, iar talentul si abilitatile tale sunt rara avis pe piata muncii, asteapta-te sa primesti o contraoferta. Dar ramai prudent! Exista, foarte probabil, motive serioase care te-au determinat sa te reorientezi catre alta organizatie si care nu au cum sa se fi schimbat peste noapte.

Se stie ca 80% dintre angajatii care accepta o contraoferta parasesc oricum compania – de bunavoie sau invitati – in primele 6-12 luni. Caci, in pofida bunelor promisiuni, increderea se clatina si suspiciunile inmuguresc.  Pe de alta parte, gandeste-te ca ti-ai asumat deja un angajament fata de noua companie, nu incerca sa joci la doua capete. Si priveste intotdeauna beneficiile pe termen lung.

.

  • “Nu accepta o mutare laterala! Singura sansa reala de crestere profesionala este un nou job!”

Un indemn demult cazut in desuetudine. Organizatia puternic ierarhizata a facut loc, in ultimele decenii, organizatiei plate. Nu ai unde sa mai urci? Fii linistit, ai loc destul pe orizontala – colaborarea interfunctionala este motorul afacerilor de azi, al dezvoltarii si al inovatiei. Daca pana cum te-ai cramponat de titluri, a sosit vremea sa tintesti la autonomie si sens in munca ta.

.

  • “Stai mereu la vanatoare de joburi!”

De ce ai vrea sa-ti petreci viata cautand mereu altceva? Poate deveni epuizant. Daca ai gasit ceva ce iti place, zaboveste o perioada asupra acelui lucru si exploreaza-i toate valentele. E bine sa te proiectezi in viitor, dar si mai bine este sa-ti traiesti din plin prezentul.

Nu trebuie sa cauti cu dinadins o schimbare, ci doar sa te preocupi de cresterea ta continua: sa iesi din zona de confort, sa imbratisezi provocarile, sa te implici in proiecte care iti dezvolta noi abilitati. In economia actuala, schimbarile vin oricum, esential este sa le intampini pregatit.

Pregateste-te chiar acum! Daca vrei:

  • sa descoperi mai multe despre cariera ta,
  • sa intelegi piata muncii pentru a prinde din zbor oportunitatile si
  • sa-i ajuti si pe altii sa prinda avant.

Inscriete-te acum la Cursul “Consilier in cariera”.

Surse: https://hbr.org/2015/07/setting-the-record-straight-on-switching-jobs?utm_campaign=HBR&utm_source=facebook&utm_medium=social

MRINetwork, 2016 Recruiter & Employer Sentiment Study