Schimbarea carierei | 5 mituri de care ar trebui sa uitam (partea I)


“Nu-i spune niciodata sefului ca iti cauti de lucru in alta parte!”

“Ramai macar doi ani la jobul curent!”

“Nu-ti parasi locul de munca inainte de a asculta contraoferta angajatorului!”

“Nu accepta o mutare laterala!”

“Stai mereu la vanatoare de joburi!”


Precepte clasice de consiliere in cariera. Mai sunt ele valabile azi, cand balanta de putere dintre candidat si angajator se inclina decisiv in favoarea primului? Nu mai e niciun secret ca ne miscam intr-o piata a muncii dominata de candidati – fapt recunoscut, de altfel, oficial de 86% dintre recrutorii lumii, procent care a crescut cu 30 in numai 4 ani! (conform studiului global MRINetwork 2016 Recruiter & Employer Sentiment Study). Sa vedem, asadar, realitatea:

.

  • “Nu-i spune niciodata sefului ca iti cauti de lucru in alta parte!”

Ti-era teama de resentimentele angajatorului, ti-era teama ca vei fi dat afara pe loc, inainte sa-ti asiguri noul job? E drept ca, pana mai deunazi, angajatii care plecau voluntar erau stigmatizati drept tradatori – iar, daca, Doamne fereste, i-ar fi batut, la un moment dat, gandul sa se intoarca la vechiul angajator, usa le era categoric inchisa. Dar sa ne bucuram, vremurile s-au dezghetat! Companiile de astazi sunt hotarate sa lase loc de buna ziua – nu isi mai permit sa riste invective pe retelele de socializare. Mai mult decat atat, numerosi angajatori au dezvoltat programe speciale de recrutare a asa-zisilor angajati boomerang. Yahoo si KPMG sunt doar doua nume mari care re-angajeaza consistent fosti membri ai echipei – cam 10-15% dintre colegii actuali provin dintre cunostintele mai vechi.

Noua realitate ne spune ca separarea dintre angajat si angajator nu mai trebuie privita ca un divort irevocabil. Pentru ca insasi relatia se redefineste. Din angajare pe viata in „alianta transformationala”, cum propune Claudio Fernández-Aráoz, renumit expert in managementul talentelor, citand din cartea the Alliance a lui Reid Hoffman, cofondator LinkedIn. Pe scurt, anagajat si angajator convin asupra unei aliante temporare, clarificand asteptarile si beneficiile si… surpriza: printre acestea din urma ar putea fi chiar sprijinul acordat angajatului spre a-si continua cariera in alte zari. Se intampla in Silicon Valley, prin urmare e viitorul in managementul talentelor/carierei.

.

  • “Ramai macar doi ani la jobul curent! Doar nu vrei sa fii luat drept neserios si instabil!”

In primul rand, schimbarea timpurie a locului de munca nu inseamna intotdeauna nestatornicie. Uneori te vezi obligat sa iei aceasta decizie – de pilda, atunci cand iti muti domiciliul sau cand trebuie sa ingrijesti de un membru al familiei. Apoi, angajatorii au inceput sa accepte realitatea mobilitatii, mai cu seama in randul generatiei tinere. 70% dintre mileniali nu stau mai mult de doi ani la acelasi loc de munca. Si, in sfarsit, nici petele albe din CV (perioadele aparent inactive) nu mai reprezinta bile negre in fata recrutorilor. Important e sa poti demonstra ca acele intervale de timp nu au fost irosite, ci valorificate printr-un curs de formare/perfectionare, un voluntariat sau, pur si simplu, prin orice experienta personala/profesionala de natura revelatoare/modelatoare. Singura precautie daca ai in vedere o schimbare „prematura” de cariera este legata de potentialul stres emotional. O iei de la zero, trebuie sa te re-adaptezi si sa re-dovedesti.

In plus, schimbarile dese de job/cariera vin cu un risc crescut de alegeri mai putin inspirate. Solutia? Cerceteaza cat mai mult inainte de a accepta oferta de angajare, ochii in patru si urechile ciulite la interviu si indrazneste sa soliciti ceea ce specialistii in recrutare numesc o “avanpremiera realista a jobului” (realistic job preview – RJP): adica o prezentare concreta si onesta – cu bune si cu rele deopotriva – a elementelor pe care le presupune pozitia respectiva, realizata prin intermediul unui videoclip sau chiar printr-un exercitiu de simulare a unei zile tipice de lucru.

Pregateste-te chiar acum! Daca vrei:

  • sa descoperi mai multe despre cariera ta,
  • sa intelegi piata muncii pentru a prinde din zbor oportunitatile si
  • sa-i ajuti si pe altii sa prinda avant.

Inscriete-te acum la Cursul “Consilier in cariera”.

Citeste continuarea in urmatorul articol.  

Surse: https://hbr.org/2015/07/setting-the-record-straight-on-switching-jobs?utm_campaign=HBR&utm_source=facebook&utm_medium=social

MRINetwork, 2016 Recruiter & Employer Sentiment Study